Als huisarts begrijpen we hoe belangrijk het is om mensen met ernstige, levensbedreigende ziekten te ondersteunen. Palliatieve zorg is een benadering van zorg die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten en hun families die te maken hebben met een levensbedreigende ziekte. We willen graag uitleggen wat palliatieve zorg inhoudt en hoe we je kunnen ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.

Palliatieve zorg is erop gericht om symptomen te bestrijden en te verlichten, pijn te beheersen, en psychische en emotionele ondersteuning te bieden. Als huisarts zijn we opgeleid om deze zorg te bieden, zodat je de best mogelijke ondersteuning krijgt tijdens de laatste fase van je ziekte.

Onze rol als huisarts in palliatieve zorg omvat verschillende aspecten. Ten eerste zijn we er om de symptomen en pijn die je ervaart te beheersen en te verlichten. We werken samen met jou en eventueel met een palliatief team om de juiste medicijnen en behandelingen voor te schrijven om je comfortabeler te laten voelen.

Daarnaast begrijpen we dat de emotionele en psychische aspecten van palliatieve zorg ook erg belangrijk zijn. We staan klaar om naar je te luisteren, je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij de emotionele uitdagingen die gepaard gaan met een levensbedreigende ziekte. We kunnen je helpen bij het omgaan met angst, verdriet en andere gevoelens die je kunt ervaren.

Communicatie speelt ook een cruciale rol in palliatieve zorg. We willen graag met jou en je familie praten over je wensen, doelen en behoeften tijdens deze fase van je leven. Samen kunnen we een zorgplan opstellen dat aansluit bij jouw specifieke situatie en wensen.

Een ander belangrijk aspect van palliatieve zorg is het bieden van ondersteuning aan je naasten. We begrijpen dat je gezin en dierbaren ook geconfronteerd worden met uitdagingen tijdens deze periode. We staan klaar om hen te ondersteunen en te begeleiden, zodat zij jou beter kunnen ondersteunen.

Palliatieve zorg kan zowel in de thuissituatie als in een zorginstelling worden verleend. We kunnen je helpen bij het plannen en organiseren van de zorg die het beste bij jouw behoeften past.

Bij palliatieve zorg is het belangrijk om te weten dat we altijd met respect en empathie handelen. We begrijpen dat dit een zeer gevoelige periode is en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je je gehoord, begrepen en ondersteund voelt.

Als huisarts zijn we hier om jou en je familie te begeleiden tijdens de palliatieve zorgfase. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke kwaliteit van leven ervaart, met maximale ondersteuning en comfort.

Onthoud dat je niet alleen bent in deze fase. We zullen er samen met je zijn, met een team van zorgverleners en ondersteuning, om ervoor te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk bent en om je te ondersteunen tijdens dit belangrijke moment in je leven.


◀︎ GEDEELTELIJKE PATIËNTENSTOP ►