Behandeling, Genezing, Diagnose, Medicatie, Medische procedures, Therapie, Herstel,

CURRATIEVE ZORG in de HUISARTSENPRAKTIJK

Curatieve zorg in de huisartsenpraktijk is gericht op het behandelen en genezen van ziekten en aandoeningen bij individuen. Het vormt een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg en speelt een centrale rol in het bieden van primaire medische zorg aan patiënten.

Als eerste aanspreekpunt voor patiënten met gezondheidsproblemen, zijn onze huisartsen, goed opgeleid en uitgerust om een breed scala aan aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Ze hebben expertise in het herkennen van symptomen, het stellen van een diagnose en het implementeren van geschikte behandelplannen.

We onderscheiden aandoeningen en ziektes:
AANDOENINGEN

"Aandoening" verwijst in het algemeen naar een afwijking of verstoring van de normale fysiologische functies, zonder noodzakelijkerwijs te impliceren dat het een specifieke oorzaak heeft of gepaard gaat met duidelijk herkenbare symptomen. Het is een breed begrip dat ook minder ernstige afwijkingen kan omvatten.

Veel voorkomende aandoeningen zijn:

Ontsteking van de gewrichten, zoals osteoartritis (slijtage) en reumatoïde artritis.

Reacties op stoffen zoals pollen, huisstofmijt, voedsel of medicijnen die een immuunrespons veroorzaken.

Ooginfecties, droge ogen, bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie).

Oorinfecties, gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen).

Waaronder lage rugpijn, hernia's en andere aandoeningen van de wervelkolom.

Zoals slapeloosheid, slaapapneu en narcolepsie.

Urineweginfecties, nierstenen en andere aandoeningen van de urinewegen.

ZIEKTES

Een "ziekte" verwijst doorgaans naar een afwijking of verstoring van de normale functies of structuur van een orgaan of een lichaamssysteem, die wordt gekenmerkt door specifieke symptomen en vaak een herkenbare oorzaak.


Veel voorkomende ziektes zijn:

Een aandoening waarbij het lichaam problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Een virale infectie die koorts, spierpijn, vermoeidheid, en andere symptomen veroorzaakt.

Een groep aandoeningen die verband houden met het hart en de bloedvaten, waaronder hartaanvallen, hypertensie (hoge bloeddruk), en beroertes.

Verschillende infecties zoals eczeem, schimmelinfecties en bacteriële huidinfecties.

Een aandoening waarbij abnormale cellen ongecontroleerd groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en infecties zoals longontsteking.

Waaronder maagzweren, prikkelbare darmsyndroom (IBS), en inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn).

Zoals depressie, angststoornissen, en bipolaire stoornis.


Normale Procedure:

Huisartsen luisteren naar de klachten en symptomen van de patiënt, voeren lichamelijk onderzoek uit en kunnen indien nodig aanvullende diagnostische tests aanvragen om de juiste diagnose te stellen. Dit stelt hen in staat om een passende behandeling te bepalen.

Onze huisartsen bieden behandelingen voor veelvoorkomende aandoeningen, zoals luchtweginfecties, huidproblemen, urineweginfecties, spijsverteringsproblemen en meer. Ze kunnen medicijnen voorschrijven, aanbevelingen doen voor zelfzorgmaatregelen en indien nodig doorverwijzen naar specialisten voor gespecialiseerde zorg.

De huisarts speelt een belangrijke rol in het beheer van chronische aandoeningen, zoals diabetes, hypertensie, astma en artritis. Ze helpen bij het opstellen van behandelplannen, bieden regelmatige monitoring, medicatiebeheer en coördinatie van zorg om de gezondheid van patiënten op lange termijn te bevorderen.

Huisartsen zijn beschikbaar voor spoedeisende zorg in de huisartsenpraktijk. Ze kunnen acuut optredende gezondheidsproblemen beoordelen en behandelen, zoals verwondingen, infecties, allergische reacties en andere urgente medische situaties.


Curatieve zorg in de huisartsenpraktijk legt de nadruk op het bieden van persoonlijke, continue en holistische zorg aan patiënten. Huisartsen werken nauw samen met andere zorgverleners en verwijzen patiënten indien nodig door naar specialisten of ziekenhuizen voor verdere evaluatie en behandeling.

Door het bieden van curatieve zorg, dragen huisartsen bij aan het herstel en de verbetering van de gezondheid van individuen, het verminderen van complicaties en het bevorderen van een goede gezondheid en welzijn.

◀︎ GEDEELTELIJKE PATIËNTENSTOP ►