Babesiose is een door teken overgedragen ziekte die wordt veroorzaakt door de eencellige parasieten van het geslacht Babesia. Teken kunnen besmet raken met deze parasieten door het voeden op geïnfecteerde dieren, zoals muizen, herten of vee, en kunnen ze vervolgens overdragen op mensen.

De symptomen van babesiose kunnen variëren, van mild tot ernstig. Typische symptomen zijn koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en soms bloedarmoede. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen en mensen zonder milt lopen een groter risico op ernstige complicaties.

Babesiose wordt behandeld met specifieke antiparasitaire medicijnen, zoals atovaquon-proguanil of azitromycine in combinatie met andere geneesmiddelen. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk om complicaties te voorkomen.

Het nemen van preventieve maatregelen om tekenbeten te voorkomen, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruik van insectenwerende middelen, is van cruciaal belang om het risico op babesiose en andere door teken overgedragen ziekten te verminderen.